Problemlösningsguide

Ofta när man känner att man inte får till det eller att barnet inte gillar bli buret, så är orsaken att man gör något fel.

Nedan följer en bildserie på lite olika fel och hur man rättar till dem. Felen kan vara samma för olika modeller men vi visar endast för en modell. Titta därför gärna igenom hela serien även om du inte hittar just din modell.

Har du fler frågor eller om du har egna förslag på olika fel, är du hjärtligt välkommen att maila på info@moaorganic.se

 

 

Ringarnas position

Fel Så här rättar du till: Rätt
Ringarnas position - fel Fel: Ringarna sitter helt för långt ner. Detta medför att de trycker på bröstet samt att fickan som barnet sitter i blir för liten och ger inte rätt stöd.

Rätt: Ringarna sitter nedanför nyckelbenet där de inte klämmer på bäraren. Fickan som barnet sitter i är större och ger mer stöd åt barnet.

Ringarnas position - rätt

Stöd i knävecken

Fel Så här rättar du till: Rätt
Stöd i knävecken - fel Fel: Slingens nederkant sitter precis under rumpan. Den ger således litet stöd till barnet som bärs på ett litet område. Kanten kan även skära in i låret som då ger dålig blodtillförsel åt benen och ger obehag åt barnet.

Rätt: Slingens nederkant sitter i barnets knäveck och ger inget obehag åt barnet. Barnets vikt fördelas jämt över hela sittdelen och tyget går från knä till knä för optimalt stöd.

 Stöd i knävecken - rätt

Bärhöjden

Fel Så här rättar du till: Rätt
Bärhöjden - fel Fel: Barnet bärs för lågt. Barnet blir betydligt tyngre och detta kan medföra ryggproblem för bäraren och problem för barnet som inte får tillräckligt med stöd. Säkerheten blir sämre och det är lättare att barnet trillar ut.

Rätt: Barnets rumpa är precis ovanför höftbenet. Här känns det betydligt mer stabilt då barnet är närmare bäraren och känns mindre tungt.

Bärhöjden - rätt

Överkanten är för lös

Fel Så här rättar du till: Rätt
Överkanten är för lös - fel Fel: Överkanten är för lös vilket gör att barnet kan luta sig långt ut. Barnet känns tungt och barnets rygg för inte tillräckligt med stöd.

Rätt: Överkanten har stramats till så att barnet bärs nära bäraren. Barnets rygg stöds och barnet känns lättare.

Överkanten är för lös - rätt

Axelpartiets position

Fel Så här rättar du till: Rätt
Axelpartiets position - fel Fel: Tyget uppe på skuldran är för ihopsamlat högt upp mot halsen. Detta medför tryck på halsen och fel belastning. Bäraren orkar inte bära så länge.

Rätt: Tyget är utbredd över hela skulderpartiet för maximal avlastning då vikten fördelas över större område.

Axelpartiets position - rätt

Speciellt för MOA Sling: Överkanten är för lös när man bär på höften

Fel Så här rättar du till: Rätt
Överkanten är för lös - fel Fel: Slingens båda kanter är upp mot halsen och vikningen är ut på axeln. Detta medför att överkanten är lös och underkanten är för stram så att fickan blir lös och barnets knän kommer för högt.

Rätt: Vänd slingen så att kanterna kommer ner mot axeln och vikningen upp mot halsen. Således blir överkanten stramare och nedankanten lösare. Barnets knä kommer i bättre vinkling och ryggen stöds optimalt.

OBS! Detta gäller inte för vagga och heller inte för alla bärställningar. Det viktigaste är att barnet bärs nära kroppen och att inte någon kant stramar eller är för lös.

Överkanten är för stor - rätt

När barnet ligger ner

Fel Så här rättar du till: Rätt
När barnet ligger ner - fel Fel: Tygets nederkant går endast över barnets rumpa. Detta ger dålig säkerhet så barnet kan glida ut och i vissa fall strypa blodtillförseln ned till barnets ben.

Rätt: Slingens nederkant går helt ner till knävecket.

  När barnet ligger ner - rätt

Tyget klibbar ihop och det blir svårt att få ner barnet

Fel Så här rättar du till: Rätt
Tyget klibbar ihop - fel Fel: Hela tyget följer med när du ska stoppa i barnet och det blir svårt och fumligt.

Rätt: Stoppa innerkanten i BH:n eller håll den lätt med tänderna. Tag sedan tag i yttersidan och öppna så att påsen blir bred och öppen för nerläggning av bebisen.

Tyget klibbar ihop - rätt 1

Tyget klibbar ihop - rätt 2