Certifierad bomull

Jag väljer personligen ut mina tyger till MOA Organic™ produkter. Tygerna måste hålla en hög kvalitet samt vara ekologiska. Därefter syr jag upp och testar noga mina modeller. Är jag inte 100 % nöjd med tyget, köper jag inte in det. De olika modellerna kräver olika mycket stretch och mjukhet. Jag väljer endast den kvalitet jag själv skulle vilja bära mina barn i.

Jag köper tyger från olika länder, så som Nederländerna, USA och Indien. För att kunna välja rätt, har jag även läst på mig om de olika certifieringarna. Det kan till en början vara svårt att förstå vad de innebär, men trots att de är olika strävar de efter samma mål: så giftfritt och ekologiskt som möjligt.

Kort sammanfattning av kriterierna som gäller:

Odlas utan konstgödsel, ingen besprutning med kemikalier såsom pesticider, biocider eller fungicider. Inom den konventionella odlingen besprutas en planta 25-35 ggr per växtperiod!
Läs mera om bomullen – vår mest besprutade gröda.

Odlaren premieras extra om de anlägger droppbevattningssystem. Bomullen handplockas. Den sorteras, spinns, vävs i SKAL Certifierade fabriker som speciella hanterar eko-bomullen så att den inte blandas med konventionell bomull i maskinerna. Inga tillsatser är tillåtna vid spinning, vävning/stickning som inte är godkända inom den textila eko-industrin (=hårda kriterier!)

GOTS

I GOTS krav ingår även etiska och sociala aspekter. Man måste följa ILO:s (International Labour Organization) kriterier. Inget barnarbete tillåts, rätt till facklig anslutning, reglerade arbetstider osv.

Tygerna uppfyller hårda krav på beredningen. De är alltså inte av ”bara” ekologisk odlad bomull som därefter behandlas konventionellt i textilberedningen. Vid färgning används reaktiva färger. Blekning sker med väteperoxid: Båda faller inom ramen för GOTS krav.

GOTS certifierar själva textilberedningen. Standarden gäller för fiberprodukter, garn, tyg och kläder och omfattar produktion, bearbetning, tillverkning, förpackning, märkning, export, import och distribution av alla naturfiber produkter.

GOTS = Global Organic Textile Standards är en internationell sammanslutning av IVN, JOCA, SOIL och OTA.

GOTS = Global Organic Textile Standards är en internationell sammanslutning av IVN, JOCA, SOIL och OTA.

fairtrade

Fair Trade

Fairtrade är samma sak som Rättvisemärkt. Fairtrade är det internationella namnet men står för samma värden som också representeras av och förmedlas genom namnet Rättvisemärkt. Fairtrade är en oberoende produktmärkning som skapar förutsättningar för odlare och anställda i utvecklingsländer att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor.

De indiska tygerna ska även vara Fair Trade producerade, då MOA Organic™ står för att både natur och människor ska ha det bra. Att kräva Fair Trade certifiering ökar trycket på de Indiska producenterna att ge både människor en dräglig arbetsmiljö samt en acceptabel lön för sitt arbete. Att bli Fair Trade certifierade är en lång process och kraven är mycket hårda.