Nu är det hög tid för oss konsumenter att påverka bomullsodlingar och framställning av bomullskläder. I början av juni återkallades barnlakan gjorda i bomull på grund av höga gifthalter. Sanningen är att ren bomull inte är särskilt ren och de flesta av våra bomullskläder är rena giftbomber!

gallagher-pesticides-punjab-15

Arsenikförgiftad man från Punjab, Indien

1 kg bomull = 1 kg kemikalier

Bomullen behöver lång tid på sig att växa och kräver mycket vatten. Eftersom vatten ofta är en bristvara där just bomull odlas, krävs konstbevattning. Detta innebär att naturen tar stor skada då naturliga vattenreservoarer töms.

Bomullen besprutas under hela sin växtperiod. För att optimera skörden gäller det att hålla alla skadeinsekter borta. Vid skörd besprutas bomullen med ett avlövningsmedel liknande det som användes under Vietnamkriget. När insekterna dör försvinner även många fågelarter och andra djur.

Besprutning av bomullsfält

Färgningen den största boven

Färgad bomull anses vara den mest miljöförstörande ledet i hela bomullsframställningen. Ofta förekommer färgkemikalier som är helt förbjudna för oss. De värsta är pentaklorfenol mot mögel och bensidin, ett färgämne som är starkt cancerframkallande.

För att få skrynkelfri bomull tillsätter man formaldehyd, som förutom framkallar cancer hos de människor som hanterar det, även sprider sig vidare genom utsläpp i sköljvattnet och förstör viktiga ekosystem.

Gifter i hela processen

Användning av gifter slutar inte vid färgningen av bomullen. Varje steg i hela processen kräver nya kemikalier. När bomullen spinns, använder man spinnoljor, vid vävning används kemiskt klister och vid tvättning används tensider i enorma mängder. Sen tillkommer långa transportsträckor för att vi ska få bomullen i våra butiker.

Upp mot 250 restkemikalier

cottonchemicalsNär vi köper en bomullströja kan den innehålla uppemot 250 restkemikalier. För oss konsumenter är det svårt att veta exakt vilka ämnen det handlar om och hur mycket som är kvar när vi köper tröjan. Det vi vet är att toxiner tas upp av huden och är extremt giftiga för oss. Tyvärr finns det ingen direkt statistik som är kopplad till bomull och kläder, men vi vet att allergier och hudbesvär stadigt ökar.

 

Tyst katastrof

Traditionell bomullsproduktion är en tyst katastrof och det är endast vi konsumenter som kan stoppa den. Vi måste öka intresset för eko-kläder och hållbar produktion av en av våra viktigaste grödor. Alldeles för få vet egentligen hur bomull odlas och hur mycket kemikalier som faktiskt används vid bomullsframställningen.

Fairtrade-certifierade kläder blev tillgänglig i Sverige som ett resultat av en stor efterfrågning och påtryckningar från konsumenter. Allt fler organiska/ekologiska organisationer etableras runt om i världen och medvetenheten ökar. Det är vi konsumenter som har makten!

organic-cotton-womens-t-shirt-clothing

KÖP EKOLOGISK BOMULL

Priset är fortfarande högt, men ekologisk bomull håller i regel högre kvalitet än traditionellt odlad bomull. Den ekologiska framställningen gör att bomullsfibrerna hinner växer sig längre och bomullstyget blir på så sätt både mjukare och får en längre hållbarhetstid. Eftersom kläderna håller längre, kan barnen ärva av varandra och tyger kan användas längre innan de byts ut.

Vår son har turen att ärva massor av kläder från vänner och kusiner. Dessa kläder ges vidare till nästa pojke i vår bekantkrets. När det inte finns något att ärva, handlar vi ofta på Blocket. Genom att köpa begagnat minskas behovet av att producera ny bomull. Utsläppen i vårt eget vatten reduceras då begagnade kläder redan är tvättade många gånger.

Än en gång vill jag uppmana dig som konsument, att tänka efter innan du handlar billiga bomullskläder eller billiga bomullstyger. I en artikel från DN kan man läsa att det tar ca 10 tvättar innan de skadliga ämnena försvinner. Hua, jag vill varken sova i bomullslakan, torka mig med bomullshanddukar eller ha på mig bomullskläder längre.

  • Vill du svettas in kemikalier i din hud?
  • Vill du att ditt lilla barn ska utsättas för kemikalier när hen suger på sin snutte?
  • Vill du att dessa kemikalier ska komma ut i vårt friska, rena grundvatten?
  • Kan du stå ut med tanken på alla de miljoner fattiga som skadas av den traditionella bomullsframställningen varje år?