Vad är dina tankar om att få barnen att göra saker och/eller uppföra sig på ett visst sätt?

Som förälder vill vi att våra barn ska göra saker som antingen har grund i deras egen vilja eller utifrån hänsyn och respekt för våra medmänniskors behov. Det vi önskar mest är att de skulle vilja duka av, plocka upp och hjälpa till för att de vill göra det inte för att vi säger att de måste eller att vi ger dem en belöning för att utföra vissa saker.
Belöning eller inte, hur stärker vi barnens inre motivation?

För att besvara denna fråga måste jag ställa frågan till mig själv. Vad får mig motiverad att göra saker?

  • Främsta motivationen för att gå till jobbet är att jag får en lön.
  • Främsta motivationen för att städa, är att jag trivs med att ha det rent och snyggt och veta var mina saker finns (resultat).
  • Främsta motivationen för att bry mig om andra och göra en god gärning då? Min första tanke är att jag är god och osjälvisk, men om jag gräver djupare så är min motivation helt egoistisk. Jag är snäll för att andra ska tycka om mig och/eller jag ska känna att jag gör en god gärning, alltså att jag är en god människa.

Så hur översätter jag min motivation till att få mina barn att självmant göra saker?

Eftersom jag själv har flera olika saker som motiverar mig, måste jag även införa samma motivationsmorot för mina barn. Belöningar (för mig lönen) är en sak, resultat (ett rent hem) är en andra och en tredje kan vara skapa en känsla (jag är god) hos mig själv.

När man ser det på detta objektiva sätt känns det fel att genom ett belöningssystem försöka motivera mina barn att uppnå saker. Här gäller det att skapa flera olika motivationsvariabler och balansera dessa så att jag fortfarande bibehåller barnets inre motivation. Mitt mål är ju att mitt barn ska utvecklas till en självständig, ansvarsfull och samarbetsvillig individ.

Låt mig ta ett exempel:

Vid våra rundresor i världen blir det ofta långa transportsträckor i form av tåg, bil, buss eller flyg. Dessa är för en femåring tråkiga och jobbiga. I början blev det mycket tjat och gnäll – när är vi framme? Usch, så jobbigt och tråkigt det är! När är vi framme nu då? Upplevelsen blev både för vår son och för oss väldigt jobbig och negativ.

Först införde vi belöning (lön) i form av pengar, en leksak, godis eller läsk om han inte tjatade. Därefter lade vi på en trevligare upplevelse genom att vi sjöng, berättade historier eller såg en film på mobilen (resultat). Sist men inte minst fick han mycket beröm och positiv feedback på hur skönt det var för oss alla att resan gick så bra utan tjat och gnäll (jag är god).

Denna blandning av motivationssystem gav ett mycket bra resultat. Efter införandet gjorde vi nog ett 20-tal transportresor som gick otroligt bra och smidigt. Det var nästan så att vi själva inte trodde på det utan bara väntade på att bubblan skulle spricka, men nej, den gjorde aldrig det!

Hur gör ni hemma i er familj?