Det finns en hel del saker som folk verkligen tror gör oss lyckliga. Ett lyxigt hem, en efterlängtad resa, en ny bil, en vältränad kropp – jo då, dessa saker kan säkert göra oss på lyckligare för stunden. Men vad är det som gör oss lyckliga på riktigt?

Inom ämnesområdet positiv psykologi (lyckostudier) har man funnit att lyckliga människor ser alla händelser i ett positivare ljus än olyckliga människor. Som vanligt påverkar både arv och miljö om vi är mer lagd åt det positiva hållet eller om vi har lättare för att se saker i grått.

Vad är lycka?

Innan vi börjar fundera på vad vi behöver träna på för att bli lyckliga, måste vi definiera begreppet lycka. Eftersom lycka kan liknas med en känsla är inte alldeles enkelt att ge en definition. Enligt undersökningar anser folk att lycka är att känna en mycket djup mening med livet. Lycka är också vår förmåga att känna tacksamhet och trygghet i tillvaron. Verklig lycka är inte kopplad till materiella ting och är helt oberoende av yttre villkor. Den är baserad på en villkorslös kärlek till livet, menar man.

När vi var på Bali hade vi en chaufför som kontinuerligt pratade om hur mycket bättre hans liv hade varit om han hade lyckats bli läkare. Läkare tjänar ofantligt (?) mycket pengar på Bali och är det yrke som klart har högst status. Chauffören var nästintill besatt av att ha mycket pengar och hög status. Att sedan läkare arbetade alla dagar i veckan, 16 timmar om dygnet, ägnade han inte en tanke på.

Han bodde tillsammans med en stor familj, jobbade i en supermysig bar med halmtak, körde turister till olika ställen på ön och hade, i västerländska mått mätt, en ohäktisk vardag. I mina ögon borde han vara superlycklig, men han var klart missnöjd med sin lott här i livet och såg inte den rikedom som han faktiskt hade runt sig i sin vardag.
Så tillbaka till frågan: Lycka?

Lycka är att ha tid

Som sagt ovan är konsumtion och därav tillgång till en oändlig källa av pengar är nog det som står högst på listan för många människor, fattiga som halvrika. Vi kan ha hur mycket prylar som helst, vi kan vara utseendemässigt perfekta, vi kan ha ett högstatusjobb, bästa familjerelationen, massor av vänner, men så länge vi inte har tid, känner vi ingen total lycka.

Tänk efter.
Du har skaffat dig massor av prylar. Du har den feta bilen, fina sommarstugan eller coola segelbåten. Saker som du ska använda för att njuta av din tid. Men sedan måste du sköta den här ”tiden” som du strävat så hårt efter.

Husvagn, båt och sommarstuga kräver tid. Den kanske måste underhållas eller så känner vi att när vi har köpt det måste vi tillbringa vår tid där. Vår intention om att köpa något vi kan lägga vår tid på blir en källa till mer stress, mindre tid och i slutändan en känsla av mindre lycka.

Så för att bli lyckliga borde vi tänka om. Dra ner på konsumtionen, dra ner på stävandet efter att tjäna mer pengar och faktiskt bara ta oss tiden till att göra ingenting och njuta av det vi har.

Spendera eftermiddagen med våra barn. Sitta ute i solen och titta på molnen, njuta av vår sköna soffa vi arbetat så hårt för att tjäna ihop till. För som sagt: vår tid är källan till djup och skön lycka!