Produkter

Prova din bärsjal hemma
i lugn och ro..

oppetKop

Certifierade-produkter

Betala säkert med kort

paypal_small

Betala säkert med kort

paypal_small

Barnvagnens historia

Barnvagnen uppfanns

under mitten av 1800-talet främst för att underlätta behovet för sjuka barn som behövde vara ute. Barnvagnen fungerade som en slags utomhussäng. De tidigaste barnvaggammal-barnvagnnarna var flätade lådor på höga, ekrade hjul och hade ett chassi med dragstång. Barnläkare på den tiden var positiva till att barn kom ut i friska luften, men mycket bekymrade för skakningarna som de trodde var skadliga för barnen.

Från början drog man barnvagnen bakom sig, istället för som idag skjuta den framför sig. Det sägs att en engelsk hertig bad sin trädgårdsarkitekt om att konstruera en barnvagn som kunde dras av en ponny för att roa sina egna barn. Barnvagnen som vagn dragen av en get eller ponny blev en statussymbol. Under de kommande åren förfinades designen och när dragskon ersattes av handtag, lät drottning Victoria göra 3 stycken vagnar åt sig själv. Detta menar många var det stora genomslaget för barnvagnen. Men den var länge så dyr att bara de rikaste hade råd med en barnvagn och statussymbolen växte sig starkare.

Dagens barnvagn

Barnvagnen som liknar dagens vagn började massproduceras under 1920- och 30-talet främst i England och Tyskland. Priserna blev nu överkomliga och man förespråkade tidigt användande eftersom de små kunde sträcka ut sig bättre i en barnvagn än om de bars. Från att ha stora höga hjul, blev nu hjulen mindre och mer kompakta. Materialet var främst i korg, trä och plåt.

Barnvagnen i Sverige

barnvagn-annonsDet var först på 1950-talet som barnvagnen slog igenom i Sverige. Levnadsstandarden blev högre och barnvagnsannonser med mammor som går på promenad med galonklädda barnvagnar med kromglänsade underrede med gummihjul, prydde både husväggar och var vanliga i magasinblad. Barnvagnen utvecklades snabbt med korg i playwoodskiva, underrede med fjädring och hjul med broms. Vagnen var delbar och underredet kunde fällas ihop. De hopfällbara vagnarna var lättare att med sig in i lägenheten.

Barnvagnsaccessoarer

ökade i takt med en allt mer kommersialisering. Matchande överdrag, väska blev snabbt ett måste. Idag finns det ett enormt utbud med matchande saker som kan köpas till. Här kommer några av de tillbehör som tillkommit under 2000-talet.

pramwithtyres

  • Matchande vantar så att den som puttar inte fryser om händerna
  • Täckjackeöverdrag för vintern till suffletten
  • Mobilskydd och fästanordning på handtaget
  • Ipadhållare mellan handtagen
  • Inbyggd flaskhållare med termofunktion
  • Ståplattor med extra sitt-insättning
  • Skidor att sätta på hjulen
  • Registreringsplåt
  • Diverse träningsattiraljer som tillåter fysisk träning samtidigt som barnvagnsputtande

Paraplyvagnen

är en ihopfällbar variant av barnvagn och uppfanns av flygingenjören Owen Maclaren.

Emmaljunga barnvagnar

har gjort barnvagnar sedan 1925 och är idag det enda företaget som fortfarande tillverkar barnvagnar i Sverige.

our-history_2003_xploryoriginalour-history_2003_xplorymodern

 

By | 2017-01-19T14:54:08+00:00 januari 19th, 2017|Categories: Livsstil|0 Comments

About the Author:

Monica Anderberg heter jag som äger och driver MOAorganic.se. Jag är e-handlare och entreprenör. MOAOrganic är en ehandelsshop för ekologiska bärsjalar som vill nå de människor som bryr sig om vår miljö och bomullsproduktion till bärsjalar, barnkläder och bärpåsar. Jag driver MOAorganic för att jag tror att det är vi konsumenter som kan påverka att få ekologisk bomull i bärsjalar och rättvisa arbetsvillkor för arbetarna. Genom att bara sälja topkvalitet i mina bärsjalar, marknadsföra bärsjalarna som ekovänliga, tror jag att jag kan påverka framställningen av ekologisk bomull på det sättet som jag tycker ekologisk bomull bör framställas. MOAorganic är ett bärsjalsföretag för miljömedvetna föräldrar som vill bära sitt barn i en bärsjal utan gifter. MOAorganic har sitt säte i Lund och kunder i hela Sverige.

Leave A Comment